Počet domovů se zvláštním režimem v České republice roste. Zájem o ně je čím dál větší.

V České republice roste počet domovů se zvláštním režimem, které jsou určeny pro osoby trpící pokročilými stavy chronických duševních onemocnění. Tyto instituce hrají klíčovou roli v zajištění důstojnosti a kvality života svých klientů, přičemž výzvy, jako jsou nedostatek kapacit a potřeba rozšíření služeb, zůstávají aktuální.

V posledních letech Česká republika zaznamenává stoupající potřebu specializovaných zařízení pro osoby s chronickými duševními onemocněními. Domovy se zvláštním režimem, které se zaměřují na komplexní péči o pacienty s různými typy demencí, včetně Alzheimerovy choroby. Tato zařízení nejen že nabízí odbornou péči, ale také podporují soběstačnost a sociální integraci svých klientů.

Podle dostupných statistik bylo ke konci roku 2022 v České republice registrováno 348 domovů se zvláštním režimem (dle MPSV) s kapacitou přibližně 24 800 lůžek. Tento počet představuje výrazný nárůst oproti roku 2012, což odráží narůstající demografické změny a zvyšující se podílů duševních onemocnění v populaci.

Zaměstnanci těchto zařízení jsou vybíráni a školeni s důrazem na empatii, trpělivost a schopnost respektovat jedinečnost každého jedince. V rámci poskytovaných služeb se klade velký důraz na individuální přístup, zahrnující ošetřovatelskou péči, zdravotní služby, sociálně terapeutické aktivity a podporu v samostatnosti jednotlivců.

Přestože počet těchto zařízení roste, poptávka stále převyšuje nabídku a mnohé regiony bohužel hlásí nedostatek dostupných míst. To vyvolává potřebu dalšího rozvoje a zvyšování kapacity, aby bylo možné odpovědět na stále rostoucí potřebu péče o stárnoucí populaci a osoby s duševním onemocněním.

Domovy se zvláštním režimem tak stojí v centru důležité společenské debaty o kvalitě a dostupnosti sociální péče. Diskuse o jejich budoucím rozvoji, financování a inovaci služeb bude klíčová pro udržení důstojnosti a kvality života těch, kteří jsou na těchto službách závislí. 

Jako reakce na danou situaci vzniká na českém trhu řada nových podnikatelských subjektů jež investují vlastní nemalé finanční prostředky do budování nových Alzheimer center.Výstavba takového zařízení trva od vydání stavebního povolení zpravidla 18 až 20 měsíců,” říká Martin Fojtík, ředitel společnosti PFFL, která patří mezi lídry v budování Alzheimer center v Česku. Právě PFFL plánuje v následujících letech vybudovat tisíce nových lůžek a ve spolupráci s dalšími subjekty, specializující se na provozování těchto služeb, kupuje nové pozemky po celé ČR. 


02 kvě 2024