Investice do Alzheimer center v USA

Rozšíření a financování zařízení pro péči o Alzheimerovu chorobu jsou klíčové pro reakci na stárnoucí populaci a zvyšující se počet lidí s demencí. Tento článek zkoumá růst amerického trhu s péčí o paměť, historické trendy v nabídce a poptávce zařízení, a podporu legislativních opatření ze strany amerického Kongresu.

Růst trhu s péčí o paměť ve Spojených Státech

Globální trend investic do center péče o Alzheimerovu chorobu se projevuje i ve Spojených státech, kde trh s péčí o paměť dosáhl v roce 2022 hodnoty 5,82 miliardy amerických dolarů. Očekává se, že tento segment zdravotní péče bude nadále růst, přičemž prognózy ukazují průměrný roční růst o 5,1 % až do roku 2030. Tento růst je způsoben několika faktory: Především stárnutím populace, které přináší vyšší počet seniorů, kteří mohou potřebovat specializovanou péči. Dále rostoucí prevalence demence vede ke zvýšené potřebě zařízení schopných nabídnout adekvátní podporu a péči. V důsledku toho roste poptávka po zařízeních pro starší osoby s kognitivními problémy, což stimuluje investice do nových i stávajících zařízení, aby byly schopny poskytovat zvýšený počet služeb a péče.

Dynamika Růstu Zařízení pro Péči o Paměť

Mezi lety 2015 a 2020 byl zaznamenán značný nárůst v počtu zařízení pro péči o paměť, který přesáhl 46 %. Tento trend překonal růst v sektorech samostatného bydlení a asistovaného bydlení, což naznačuje zvýšené uznání potřeby specializované péče pro jedince s kognitivními poruchami. Před pandemií COVID-19 bylo také zaznamenáno významné zlepšení v obsazenosti těchto zařízení, kde se zvýšila o 40,2 % od prvního čtvrtletí roku 2015. Přestože pandemie způsobila v celosvětovém měřítku dočasný pokles v obsazenosti, odvětví péče o paměť prokázalo schopnost rychlého zotavení. Na začátku roku 2023 sektor nejenže dosáhl, ale i překročil úroveň obsazenosti z předpandemického období, což svědčí o jeho odolnosti a nezbytnosti v rámci péče o stárnoucí populaci. Tento rychlý obrat zdůrazňuje důležitost a stabilitu investic do zařízení pro péči o paměť, i navzdory externím ekonomickým a zdravotním nástrahám.


Význam Investic

Investice do sektoru péče o Alzheimerovu chorobu nabízí významný potenciál nejen z hlediska sociálního přínosu, ale také z ekonomického hlediska. Vzhledem k očekávanému nárůstu případů demence v důsledku stárnutí populace se očekává, že poptávka po specializované péči bude nadále růst, což představuje lukrativní příležitost pro investory a zdravotnické operátory. Pro investory jsou atraktivní zejména dlouhodobé investice do výstavby a provozu zařízení, které jsou schopné nabízet špičkovou péči a podporu.

Vládní podpora a legislativní změny, jako jsou zmiňované zákony NAPA Reauthorization Act a Alzheimer’s Accountability and Investment Act, navíc otevírají dveře pro veřejné i soukromé financování. Tyto zákony umožňují lepší přístup k financím a stimuly pro výzkum a vývoj v oblasti Alzheimerovy choroby. Tato kombinace veřejných zdrojů a soukromého kapitálu může urychlit výstavbu nových zařízení a zlepšit stávající infrastrukturu.

Kromě přímých investic do infrastruktury a služeb jsou dalšími oblastmi pro investice výzkum a vývoj v oblasti léčby Alzheimerovy choroby a technologie podporující paměťové funkce. Tyto investice nejen že pomáhají zlepšit kvalitu života pacientů, ale také přinášejí inovace, které mohou vést k průlomu v léčbě a managementu demence. Všechny tyto faktory společně tvoří robustní ekosystém, který je přitažlivý pro různé typy investorů.

Jak je to v České republice?

V České republice je možné investovat do center pečujících o osoby s Alzheimerovou chorobou prostřednictvím různých zařízení, která nabízejí specializovanou péči. Jedním z z takových poskytovatelů je Alzheimercentrum, které bylo založeno v roce 1996 a nyní provozuje 13 center po celé zemi.

Investice do takových center mohou představovat stabilní způsob investování, zejména vzhledem k rostoucí potřebě kvalitní péče o stárnoucí populaci a lidi postižené demencí. Je však důležité provádět důkladný výzkum a zvážit všechny aspekty investice, včetně potenciálního návratu investice a sociálního dopadu.

Například investiční fond PFFL, který připravuje v následujících 10ti letech výstavbu dvaceti takových  projektů dodává, že zhodnocení pro investory za rok 2023 činilo 9,48 %. “Vzhledem k faktu, že investujeme do sektoru s obrovským nedostatkem kapacit a máme bohaté zkušenosti s výstavbou domovů pro seniory, předpokládáme dlouhodobě udržitelný a stabilní výnos v rozmezí 7,5 - 9,5 % p.a.. Jsme ideální příležitostí pro všechny investory, kteří hledají smysluplné a zároveň ziskové projekty s přesahem. “dodová Head of Business development skupiny PFFL Karel Videcký.
15 dub 2024